torstai 25. elokuuta 2011

Lomaa, aksaa ja voivottelua ;o)

Mulla on siis tää ja ens viikko lomaa, ja on kyllä niin siistiä! Ihanaa, kun ei oo koko ajan kiire!

Tiistaina oltiin Niinun koulutuksessa molempien koirien kanssa. Oli hyvät treenit! Radalla tehtiin perusvalssien lisäksi ainakin pakkovalssi (+valssi), ennakoiva valssi, saksalainen, niisto-sokkari ja yks putki-puomi -erottelukin. Pakkovalssi olikin hankala. Tai kun siitä piti liikkua heti, että ehti tekemään valssin. Jäin varsinkin Danin kanssa turhaan varmistelemaan, et tulee hypyn oikealle puolelle, ja sit olin myöhässä. Saatiin kuitenkin onnistumiset loppuun. Saksalaisessakin varmistelen, enkä liiku tarpeeksi. Tätäkin hinkattiin. Niisto tehtiin muurilla, mikä oli tietty vähän hankalampaa kuin aidan kanssa, mut onnistui se kuitenkin. Nelli tosin kielsi pari kertaa, kun en vieny kättä tarpeeksi pitkälle. Danin kanssa sit jo osasin (Nelli siis aloitti). :) Ennakoivassa valssissa olin alkuun ihan surkea, mut pienellä tsemppauksella onnistui.

Danin treenit meni vähän hassusti, kun tehtiin radan neljä ekaa estettä pari kertaa. Sen jälkeen näytin meidän puomin, kun olin valittanu hitaasta kontaktista. Ainahan siinä käy niin, et silloin ku koitat näyttää ongelmaa, niin koira tekee hyvin.. Niin tälläkin kertaa. :P Koitin jättäytyä taaksekin, mut ei se silti himmaillu niinku yleensä. Höh. Kyllä se kuitenkin katteli mua, eli näkihän Niinu, et vois mennä paremminkin. Eikä se nytkään ihan täysiä juossut. Niinu kysyi heti alkuun kun juteltiin, et oonko ihan täysin varma, et Dani tietää oikean paikan. Hmmm.. Onhan sillä kyllä korkea onnistumisprosentti (karkeasti arvioiden pysähtyy oikein ainakin 90% toistoista, ehkä ylikin). Mut jäähän siitä silti se vajaa 10%, kun ei onnistu. Nää on hetsauksen jälkeisiä läpijuoksuja (harvinaisia) tai pysähtymisiä kaikki tassut kontaktille. Viiminen vaihtoehto tapahtuu, jos koira on väsynyt tai vire on muuten vaan pielessä. Eli voishan sitä paikkaa vieläkin kai vahvistaa. Ennen kaikkea pitäis kasvattaa motivaatiota tulla 2on-2offiin nopeasti. Miten se sit tehdään käytännössä, onkin vaikeampi kysymys. Koitetaan nyt kuitenkin vielä vahvistaa paikkaa ja sitä kautta kasvattaa koiran itseluottamusta ja toivotaan, et vauhti lisääntyy noilla. Siinä sit höpöteltiin Niinun kanssa tovi jos toinenkin näistä jutuista, ja yhtäkkiä aika olikin loppu! Oho, Danilla oli tosi kivat treenit siinä kentällä käskyn alla makoillessa. :D No otettiin me sit joku kiva pätkä loppuun, et pääsin vielä palkkaamaan.

Sitten ne voivottelut. :D Mähän nyt vihdoin jouduin kohtaamaan todellisuuden ja myöntämään, et jos me aiotaan vielä enemmänkin tokossa kisata, niin olis pikkuhiljaa parasta alkaa opetella niitä voittajan liikkeitä. Dämn! :D Danihan on nyt siis yhtä ykköstä vaille TK2, joten ei me kovin monessa kokeessa voida enää käydä ennen voittajaa.. Ihan just ei olla kyllä kokeeseen menossa, mut voishan sen viimisen ykkösenkin ehkä jossain vaiheessa hakea. Vaikka en mä tiedä, mitä sillä tittelillä tekee..

Mutta ne voittajan liikkeet onkin sit ihan alkutekijöissään! Hups! :D Istumista ollaan vasta alettu treenata *nolo*. En edes muista, miten oon muut jättöliikkeet opettanu. Olis kiva muistaa, kun ihan hyväthän niistä on tullu.. Ruutua ollaan treenattu iät ja ajat, mut en vaan saa Dania hahmottamaan sitä. Menee lelulle, namilautaselle, targetille ja sinne, minne taputan, mut ilman apuja ei löydä. Asiaa ei yhtään helpota se, et jos D kokee tehtävän liian vaikeaksi, se paineistuu ja pahimmassa tapauksessa passivoituu. Niinpä treenien on oltava helppoja, et fiilis pysyy hyvänä. Mut ois se ihan kiva päästä eteenpäinkin.

Metallikin on ollu vähän hassu homma. Sitähän ollaan tehty pennusta asti, eikä sillon oo ollu ongelmaa. Tässä n. puol vuotta sitten D ei sit vaan yks kaunis päivä enää ottanutkaan kapulaa suuhun. Sama juttu muutamalla kerralla, eli ei ollu mikään hetkittäinen juttu. Tehtiin sen jälkeen sisätreeniä metallilla. Kyllähän mä sain sen pitämään, mutta ei se siitä kapulasta tykännyt, päinvastoin. Sit pidettiin hetki taukoa ja tässä jokunen viikko sitten valitin Katalle tästä ongelmasta. Kata halus nähdä, ja niin otin yhden vauhtinoudon metallilla. Ja niinhän se Dani vaan otti kapulan suuhun! Sillon oli kyllä vähän teippiä kapulassa. Kata sanoikin, et jos mä ite vaan oon tehny siitä ongelman meille ja sit Danikin siitä ahdistuu. Enpä tiedä, voihan se noinkin olla. Siitä lähtien Dani on kuitenkin tuonut metallia aina, jes! Ja siis myös ilman sitä teippiä. :) Se ei kuitenkaan edelleenkään ota sitä multa kädestä. :/ Joudun laittamaan kapulan sen suuhun, jos haluan sen ottavan sen muuten kuin heitosta. Ja sit se näyttää just siltä, et ei tarvi olla hirvee asiantuntija arvatakseen sen ajatukset. :D Oonkin miettiny, et tarvitaanko sitä pitotreeniä välttämättä, jos koira kuitenkin tuo metallin heitettynä?!

Tunnarikin on ihan vaiheessa *toinen nolotus*. Oishan tässä ollu 2,5 vuotta aikaa sitä harjotella.. Kapuloita meillä on vielä tosi paljon ja oma on ollu aika kaukana muista. Kyllä se kuitenkin just viimeks meni ensin väärille, haisteli ja haki oman. Eli kyllä sillä jotain ideaa on tästä liikkeestä. :) Kaukot onkin sitte ihan mun inhokkiliike! Seisominen meillä oli alkuun mukana, mut hups vaan, kun se on jäänytkin treeniohjelmasta pois.. Seiso-maa pitäis opetella hissinä. Nyt tekee sillai hassusti napa paikallaan, mut siinä on iso riski, et kun välimatka kasvaa, niin alkaa edistää. Samoin seiso-istu ja istu-seiso on ihan hakusessa. Tää on just sellasta pientä piperrystä, mikä ei ollenkaan sovi mun kärsivällisyydelle. :P

Nii että katotaan sitä voittajaa sit joskus vuoden-parin päästä! ;D

5 kommenttia:

 1. Vaude voittajaluokka!

  hmm... ootko kokeillu ruutua niin et sul on ollu ruutu nauhat hahmottaisko sit paremmin(eikö ne joka kisois nykyisin pidä olla, vai oliko se vain evl:ssä?)?

  VastaaPoista
 2. Mullahan on aina nauhat ruudussa. Eipä auta hahmottamisessa..

  VastaaPoista
 3. No niin! Mäkin sain sitten itsestäni sen verran vääntöä, että tulin lukemaan voivottelut ;)

  Hyvällä alulla tuntuu olevan kaikki!

  Ruudussa meillä Ecan kanssa sama ongelma. Mä olen nyt pari viikkoa tehnyt pelkällä kosketusalustalla ja nyt se alkaa pikku hiljaa hahmottua. Eca tekee täydestä matkasta joka treenikerralla ainakin 2 eri suuntaan ruutua. naksutan sille joko siitä kun se pyssää "stop" käskystä seisomaan tai sitten "maa" käskystä maate. Ecalle on opetettu, että pitää naksun jälkeen odottaa siinä asennossa missä on jollei erillsitä vapautusta tule! Mä luulen, et Dani tarvitsee samanlaista vahvistelua kuin Ecakin eli paljo palkkausta oikeasta ja hiljaisuus väärästä :/ Testaa sillä targetilla muutama viikko ja kerro sit hahmottaako yhtään paremmin :)

  Tuo metallinouto kuulostaa myös aivan samalle kuin Ecalla ;) Jos se hakee ja pitää kapulan sivulla niin en sinuna tekis ollenkaan pitotreenejä nyt! YKSI onnistunut toisto ja jos haluat jatkaa noudon treeniä tee puukapulalla!

  Kakeissa ei valitettavasti ole oikotiteä onneen. Tuhansia toistoja vaan, että tekniikka jää päähän!

  Tunnarissa sama homma, paljon paljon toistoja. Alkuun, jos vaan mitenkään ennätät niin vähintään kaksi kertaa päivässä ja molemmilla kerroilla ainakin kolme erilaista kasaa!

  Huiih, jäikös tuosta jotain poijes? Kysy Suvi lisää :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Riikka kommentoinnista!! Nimenomaan ne on ALULLA kaikki. :D

  Ruutua ollaan nyt tehty Katan kanssa. Kata on kyllä niin iso apu! <3 Otettiin viimeks neljä ruutusessiota saman treenin aikana, aina välissä Dani autossa. Eka koitettiin targetilla. Läheltä löysi hyvin, mut kauempaa kierteli ja kaarteli ennen ku löysi tiensä ruutuun. Lähti kyllä ihan hyvin laukalla, mutkun ei vaan löytäny ruutua! :D Niinpä sit loput toistot pitkältä matkalta siten, et pidin Danista kiinni, ja Kata näytti lelua ruudussa. Koitin saada sitä kiskomaan ruutua kohti, mut eihän se oikein toimi, kun toinen on niin kiltti, et kattelee vaan mua ja pyytää lupaa lähteä. Katakin voivotteli, et on ihan turhan kiltti (no Kitan jälkeen varmaan tuntuukin kiltiltä :DD). Tyydyttiin siihen, et kun katsoo ruutua kohti, niin saa lähteä. Vauvatreeniä siis, mut koitetaan nyt saada se motivaatio ruutuun. Ei tollanen kaartelukaan oo mistään kotosin!

  Mä oon aika samoilla linjoilla sun kanssa metallista. Katan kanssa puhuin tosta myös. Se sanoi, et voi kokeilla sitä, et koira on sivulla ja kapula edessä ja sen pitää nostaa se siitä. Mutkun MÄ oon niin kiltti, etten millään viittis kiusata toista tollasella. :D Katsellaan ehkä myöhemmin, nyt mennään noilla noutotreeneillä.

  Sit ne kaket. Iso huokaus! Ajattelee ihan liikaa eteen koko ajan, oikein nojaa eteenpäin, jos pidän pannasta! :/ Seiso-maan tekee eteenpäin, jos en auta. Seiso-istu on pahin! Sitä en meinaa saada onnistumaan edes apujen kanssa! :/ Ei auta ku treenata ja toivoa, et koira jossain vaiheessa tajuaa, mikä tässä on ideana..

  VastaaPoista